
Welk filter en type camera moet ik gebruiken voor astrofotografie?
Deze vraag krijgen wij veel binnen en het antwoord hierop is veelzijdig. Veel hangt af wat U precies wilt gaan doen, is dat deepsky met voornamelijk galaxies? of juist meer nevels bv orion of pelikaan nevel.
De camera
-
Neem bij voorkeur een camera met liveview functie, dit maakt het scherpstellen een stuk gemakkelijker (en preview!)
-
Zorg dat je de camera ook met behulp van computer of remotecontroller kunt bedienen (trillen!)
-
Zorg voor een goed (snelle) SD kaart
-
Mogelijkheid om de zoeker af te dekken (reflex camera’s)
-
Camera met “bulb” stand (belichtingen > 30 sec)
-
ondersteuning van RAW bestanden.
Het Filter (of niet)
Het filter, of juist geen filter, is bepalend voor de resultaten in de astrofotografie. Veel wat zich in het heelal bevindt is beter zichtbaar met behulp van filters maar ook aardse straling (verlichting) verhinderen dat wij dingen kunnen zien.
We onderscheiden de volgende variaties
- DAW – Dutch Astronomy Works filter. Dit filter is een vervanging van het orginele canon filter met stofwis functie. De stofwis functie is daarbij behouden. Heeft maximale H-Alpha transmissie (98%) en blokkeerd daarnaast de UV golflengte (blauwe dikke sterren!).
- Full spectrum – Bij deze modificatie installeren we geen filters er tussen. De sensor is dus gevoelig voor het gehele spectrum ook UV!

Welke sensor type? Full frame of APS-C?
We onderscheiden diverse type sensoren in de fotografie. de belangrijkste zijn full frame, dit is het oude (analoge) kleinbeeld formaat (36x24mm) en de APS-C formaat (22.2×14.8).
Wanneer je welke gebruikt is afhankelijk van de uiteindelijk doelstelling die je voor jezelf hebt gemaakt. Ga je voor nevels? dan is de full frame de beste keuze. Waarom? de kans is groot dat je (in combinatie met de gebruikte telescoop) het onderwerp volledig in beeld krijg. De opnamen onder illustreerd de verschillen goed.
Ga je echter voor galaxies of planetaire nevels? deze zijn vaak klein en vereisen een redelijk hoge vergroting. De APS-C sensor (crop sensor) is dan vaak de beste keuze. Uiteraard ook bij planeten en dergelijke.